9.3.09

Mark Feldman - Secrets (Tzadik, 2009)

Mark Feldman je violinista koji se oduvek više isticao kao pomoćni muzičar nego kao vođa benda. Statistika je neumoljiva - izdao je tek desetak albuma pod svojim imenom, dok se u sporednoj ulozi pojavio na 50-ak džez izdanja, ali i na preko 200 (!!!) kantri albuma dok je bio studijski muzičar u Nešvilu.

Njegov angažman na njujorškoj sceni je usko vezan za Johna Zorna i njegovu izdavačku kuću Tzadik, gde se istakao kao dobar timski igrač i pouzdan solista. Album Secrets donosi prepoznatljiv i ne preterano originalan susret jevrejskog melosa i džeza, ali je odlična hemija između muzičara rezultirala pesmama koje se izdvajaju iz Tzadikovog proseka.

Četvorka koja svira na ovom albumu je impresivna. Pored violiniste Feldmana tu su pijanista Uri Caine, i ritam sekcija koja preko 15 godina čini oslonac Zornove postave Acoustic Masada - kontrabasista Greg Cohen i maestro na bubnjevima Joey Baron.

Neverovatna je lakoća s kojom ovi muzičari od sve samih klišea prave melodije koje ne iritiraju iako smo ih čuli već mnogo puta. Tajna je - po svoj prilici - u velikoj sviračkoj sigurnosti i uigranosti, poznavanju žanrova, ali i raznovrsnosti pesama. Baperski brzaci u kojima se Uri Caine šepuri raskošnim arsenalom tonova zvuče poput spontane improvizacije u klupskom ambijentu, folkerske melodije crpe snagu iz Feldmanove lirične interpretacije, dok su prava poslastica lagane numere u kojima se potpuno gubi džezerska oštrica, a dominira patetični zanos i jednostavnost.

Zamerke na račun ovog albuma nisu uočljive na prvi pogled, ali je jasno da klasično obrazovani muzičari i štreberi poput Marka Feldmana i Uri Cainea ne mogu da sviraju narodnjake poput cigana čergara ili kafanskih muzičara u nekoj bliskoistočnoj zabiti. A ako im već formalno obrazovanje u startu smanjuje kredibilitet, ostaje samo da se nadamo da će krajnji ishod biti u što većoj meri lišen kalkulacija.

Secrets u dobroj meri uspeva da izbegne uobičajena iskušenja i zamke. Feldman i drugari nisu imali ambiciju da naprave remek-delo za sva vremena, već da se opuste pred neke ambicioznije projekte, a takav pristup je, u ovom slučaju, doneo rezultat vredan pažnje.

No comments: