23.10.08

Jazz Bunker, 22. 10. 2008.

original silence - argument left hanging - rubber cement (the second original silence, 2008)
medeski, martin & wood - muchas gracias (radiolarians 1, 2008)
the bad plus - fém (etude no. 8) (for all i care, 2008)
michael bates - fellini (clockwise, 2008)
the bad plus - semi-simple variations (for all i care, 2008)
jacob anderskov trio - 11th song (scraggly music, 2001)
william parker - lights of lake george (double sunrise over neptune, 2008)

2 comments:

Anonymous said...

Vidim The Bad Plus sa Wendy Lewis na listi pa poshto planiram da idem na koncert 27.10.,mozesh li da mi kazesh kako zvuce sa vokalom? Nisam imao prilike da slusham zadnji album. Da li je to neshto slicno ranijim izdanjima samo u vokalnoj verziji? Imam neki njihov koncert iz Pariza 2003 i tu su mi fenomenalni.

Nikola Marković said...

na albumu su mahom obrade pesama raznoraznih poznatih bendova - nirvana, pink floyd, wilco, flaming lips...uz par autorskih pesama koje su vise kao neko vezivno tkivo nego centralni deo albuma. ni ranije nisu oskudevali u obradama, ali sada su one osnova i esencija albuma.
u skladu sa tim, a i blagodareci prisustvu pevacice, pesme imaju precizniju strukturu i vise igraju na melodiju i aranzman nego na raskosna klavirska sola. wendy lewis mi nije poznata od ranije, ali zadovoljan sam njenim doprinosom. ne gusi se u pretencioznosti, peva jednostavno i neposredno, a ima i prijatnu boju glasa.

da li je sve to dobro ili lose? rekao bih - zavisi od toga koliko su prijemcive preuzete melodije. meni se svidja pola albuma ili malko vise, otprilike, sto ga na mojoj lestvici svrstava ispod "these are the vistas" i "prog", a iznad "give" i "suspicious activity".